Na een verlieservaring

Samen gaan we op weg om je verdriet om te zetten in een kracht

Verlieservaringen zetten je leven op zijn kop

Verlies kent vele vormen. En elk verlies doet er toe.

  • Er is zichtbaar verlies: oma sterft, je verhuist, je gaat scheiden, een neefje heeft een ongeluk, een kennis krijgt kanker, je trouwe huisdier is er niet meer …
  • Er is ook onzichtbaar en verborgen verlies: verbreken van contact na een conflict, verlies van zwangerschap, ongewenste kinderloosheid, ziekte, armoede, verlies van zelfvertrouwen …
  • Er is ook levend verlies en blijvend verdriet: een kind met een handicap, een chronische ziekte …

Verdriet bij een verlieservaring kan overweldigend zijn. Je leven staat op zijn kop.

Wat je voelt na een verlies is uniek en alleen van jou. Misschien vind je het moeilijk om met je verdriet om te gaan. Je kunt er met niemand over praten, je hebt het gevoel dat niemand je begrijpt, mensen om je heen verwachten dat je al over je verlies heen bent …

 

Gevoelens negeren eist zijn tol

Teleurstelling, irritatie, afwijzing … Deze emoties kun je negeren en doorgaan met je leven. Je gaat klagen, piekeren, ruzie maken, slecht slapen, uitgaan, (meer) alcohol drinken of snoepen.

Emoties kun je onderdrukken, verdoven, wegredeneren of negeren, maar daar betaal je een prijs voor. Ergens in je lichaam ga je spanning opbouwen om de natuurlijke energie van een emotie tegen te houden. Je klemt je kaken op elkaar, je houdt je adem in of je spant je nek en schouders aan. Veel mensen die niet naar hun gevoelens luisteren, negeren lichaamssignalen. Ze denken controle te houden door medicatie te nemen om de symptomen te onderdrukken. Maar dit ondermijnt je immuunsysteem.

Emoties onderdrukken heeft even weinig zin als het onder water duwen van een bal: het kost energie en irriteert, want de emotie komt steeds weer bovendrijven. Spanning bouwt zich op, je verliest sneller je zelfbeheersing en ontspannen kost moeite. Fysieke klachten verergeren en de pijn lijkt niet te verklaren. Je klachten zijn psychosomatisch.

 

Je verdriet hoort er bij

Aan het verlies zelf kun je niets veranderen. Je kunt wel met je verdriet leren leven. Niet door het los te laten, maar door het anders vast te houden. Je pijn mag er zijn.

Bij Ondersteboven vatten we samen de hoopvolle zoektocht aan naar een manier om te groeien in verdriet. Je leert hoe je het verlies kunt verweven met het gewone leven, zodat je na een tijd weer kunt functioneren.

site door geselle.be