Skip to main content

Als je je thuis hebt achtergelaten en een gemis voelt 

Stap voor stap bouwen we aan vertrouwen in je nieuwe omgeving

Migratie is een ingrijpende levensgebeurtenis

Mensen, in iedere cultuur, maken verschillende levensfasen mee. Zo is er de lichamelijke ontwikkeling: geboorte, groei, puberteit en ouder worden. Maar ook maatschappelijke of cultuurgebonden gebeurtenissen, zoals naar school gaan en studeren, werk zoeken, het huis uit gaan, trouwen en met pensioen gaan …

Bij migratie doen zich veel veranderingen tegelijkertijd voor: je verlaat je familie, je taal, je omgeving en je cultuur. Misschien voel je onmiddellijk heimwee. Soms ontstaat de heimwee pas na lange tijd. Alles hangt af van de omstandigheden waarin je je moederland achterliet, hoe je bent en hoe je denkt. Het is begrijpelijk als je last krijgt van psychische of lichamelijke klachten.

 

Omgaan met heimwee en gemis

Helaas is heimwee na migratie niet te voorkomen. Je kunt wel proberen om ermee om te leren gaan. Als je gevlucht bent, is er bijna altijd sprake van een trauma. Misschien had je te maken met vervolging, marteling, politieke wraakacties, bedreiging van achtergebleven familie …

Daar komt bij dat je vaak moet leven met onzekerheid over het verblijf in het nieuwe land. En er is een diepgewortelde angst voor de ander en een groot wantrouwen dat je vanuit overlevingsdrang hebt opgebouwd. Vertrouwen winnen is een eerste stap. Ik help je hierbij.